Over ons

achtergrond info

Over ons

Cefetra is gevestigd in Rotterdam en onderdeel van de Duitse BayWa Group. Wij leveren agrarische grondstoffen aan de feed-, food- en fuelindustrie. Wij hebben meer dan 120 jaar ervaring in de Nederlandse landbouw en internationale handel.

Kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid staan voorop

We realiseren efficiënte supply chains op basis van een uitstekende logistiek van onze leveranciers naar onze klanten in Europa. De kwaliteit van onze producten en voedselveiligheid staan voor ons op nummer 1. We bieden onze klanten een transparant en wereldwijd netwerk. We kiezen hierbij altijd zoveel mogelijk voor duurzame oplossingen. Dat doen we niet alleen. We verwachten ook van onze partners in de supply chain dat zij transparant, veilig en duurzaam werken.

waar we vandaan komen

Onze geschiedenis

De historie van Cefetra gaat terug naar 1899 als het ‘Centraal Bureau’ wordt opgericht in Enschede, met als doel de lokale verenigde boeren en haar zogenoemde aankoop verenigingen te helpen om meststoffen in te kopen.

Van landbouwimporteur …

In 1909 opende het Centraal Bureau, in de volksmond ook wel “CeBe” voor het eerst een filiaal in Rotterdam. In dat jaar werd er voor het eerst graan en veekoeken gehandeld op de Rotterdamse Beurs. In 1914 werd met toestemming van het ministerie van Landbouw en Nijverheid voor het eerst mais voor eigen rekening gekocht en geïmporteerd, hiermee werd de basis gelegd voor het hedendaagse Cefetra.  In 1919 verhuisde de hoofdzetel van het CB van het oosten van het land naar Rotterdam aan de Haringvliet.  In de twintiger jaren ving men aan met de productie van mengvoer, pluimveevoer om precies te zijn, in de Rijnhaven in Rotterdam.

 

… naar de grootste landbouwdistributeur van Nederland

Na de oorlog startte de coöperatie met het verwerken en grootschalige distributie van landbouwproducten. In 1962 verhuisde het Centraal Bureau naar de Blaak en werd de naam veranderd in CEBECO. In 1972 fuseerde zij vervolgens met de HANDELSRAAD en kreeg zij de naam CEBECO – HANDELSRAAD. CEBECO – HANDELSRAAD was veruit de grootste speler op het gebied van agrarische handel, distributie en verwerking in Nederland.

 

Van CEBECO naar Cefetra

In 1988 werd CEBECO Feed Trading opgericht. Zij specialiseerde zich in het importeren van grondstoffen van buiten de EU naar Nederlandse coöperatieve mengvoederproducenten en groeide gedurende de jaren negentig uit tot een internationale speler in de grondstoffenhandel met vestigingen verspreid over heel Europa. In 2002 veranderde Cebeco Feed Trading BV haar naam in Cefetra BV en verhuisden we naar ‘de Willemswerf’ in Rotterdam. Hier vindt u ons nog steeds.

groter geheel

Cefetra – onderdeel van BayWa

Op 1 januari 2013 werd BayWa eigenaar van Cefetra. BayWa is beursgenoteerd en richt zich op landbouw, energie en bouwmaterialen.

BayWa heeft meer dan 18.000 werknemers in 40 verschillende landen. Cefetra Group (voorheen BayWa Agri Suppy & Trade) werd opgericht als holding voor alle internationale agri-handelsactiviteiten en heeft haar kantoor in Rotterdam. Toonaangevende merken van de Cefetra Group zijn: Cefetra, Tracomex, Premium Crops, Royal Ingredients Group, BioCore en Sedaco. Deze onafhankelijke merken werken nauw samen om zo de best mogelijke service aan onze klanten te garanderen.

geografie

Cefetra over de wereld

De totale Cefetra Group verhandelt ongeveer 21 miljoen ton grondstoffen per jaar. We leveren vooral grondstoffen aan de Europese markt.

Waar handelen we?

  • Vanuit Zuid-Amerika verschepen we grote volumes sojaschroot, zonnebloemschroot, soyahullenpellets, granen en sojabonen naar Europa.
  • Uit Noord-Amerika halen we eveneens sojaschroot, canolameal, granen en sojabonen. 
  • Steeds belangrijker en sterker groeiend is de aanvoer van granen en zonnebloemschroot uit de Zwarte-Zeeregio.
  • Vanuit Zuid-Oost Azië importeren we vooral palmpitschilfers. 

 

Volume telt

Binnen Cefetra BV verhandelen we in totaal ongeveer 11 miljoen ton grondstoffen per jaar. Dit is hetzelfde als 220 panamax boten oftewel 450.000 vrachtwagens …! Dit volume bestaat uit een derde eiwitten, een derde bijproducten en een derde granen. Wij zijn de grootste partner voor de diervoederindustrie in Europa.

We doen het niet alleen!

Wij werken nauw samen met lokale onafhankelijke leveranciers zowel binnen als buiten Europa. Dit maakt ons flexibel en zorgt ervoor dat we voor u klaar staan op het moment dat u ons nodig heeft.

filosofie

Onze cultuur

Wij luisteren naar onze klanten en volgen de meest recente trends. We noemen onszelf graag ‘lean and mean’. Ons brede netwerk en ervaring maakt het mogelijk om snel te schakelen.

Ons uitgebreide netwerk en de goed geoliede supply chain biedt ons de flexibiliteit die we nodig hebben om ‘just in time’ te leveren: niet te vroeg, niet te laat. Onze geschiedenis, de manier waarop we onze partners benaderen en de waarde die wij hechten aan een transparante samenwerking met onze klanten maakt het verschil. Terwijl we kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid niet uit het oog verliezen.

mogelijkheden

Interesse in een carrière bij Cefetra?

Bij Cefetra waarderen we competente, ambitieuze en ondernemende mensen. Onze mensen maken het verschil.

Wij groeien alleen als organisatie, als we ook onze mensen de mogelijkheid geven om te groeien. Daarom focussen we voortdurend op jouw ontwikkeling om ons team verder te versterken.

Diversiteit staat voorop

Bij Cefetra krijgt iedereen dezelfde kansen. We zorgen ervoor dat de beste persoon op de juiste plek zit. We streven naar een organisatie die zo divers mogelijk is, waarbij iedereen zijn of haar unieke talenten kan benutten. En waar iedereen het beste uit zichzelf kan halen.

“De kunst van onze business is om keer op keer efficiënte supply chains te bouwen in èchte partnerships, met zowel leveranciers als klanten”

Ted Swinkels — Managing Director Cefetra BV